Asunnon muuttosiivous

Vuokra-asunnon loppusiivous kuuluu vuokralaisen vastuisiin. Pois muuttaessa vuokralaisen on siivottava asunto sellaiseen kuntoon, että uusi vuokralainen voi ottaa asunnon ilman siivousta käyttöönsä.

Puutteellisesti siivottu asunto siivotaan ammattilaisten toimesta, ja tästä aiheutuvat kustannukset tullaan laskuttamaan pois muuttavalta vuokralaiselta. Siivoathan asunnon siis huolellisesti pois muuttaessasi.

Seuraavassa luettelo asioista, joita seuraamalla varmistat onnistuneen loppusiivouksen pois muuttaessasi:

Keittiö

Jääkaappi + pakastin:

– Jää-, viileä- ja pakastekaappi pestävä. Jos sähkö katkaistaan, on kaappien ovet jätettävä auki.

– Pakastin sulatettava.

– Älä koskaan jätä pakastinta sulamaan lähtiessä, koska ulos valuva vesi voi pahimmillaan aiheuttaa asuntoon kosteusvaurion. Varaudu olemaan paikalla pakastimen ja jääkaapin sulatuksen ajan ja pese sen jälkeen omat jälkesi puhtaaksi.

Liesi ja liesituuletin:

Pyyhi liesi ja uunipellit lian irrottavalla aineella ja siivoa uunin sisusta asianmukaisesti. Jos vuokra-asuntosi kiinteisiin kodinkoneisiin kuuluu mikroaaltouuni, huolehdi myös sen puhdistamisesta. Pese tiskiaineella myös liesituulettimen suodatin, joka kerää ajan saatossa likaa ja pölyä.

– Uuni ja liesitaso pestävä kauttaaltaan sisältä ja ulkopuolelta. Liesi vedettävä tarvittaessa paikoiltaan ja siivottava myös lieden takaosa.

– Liesituulettimen puhdistus ja suodattimen vaihto

Kaapistot, laatikostot ja astianpesukone:

– Keittiönkaapistot ja -laatikostot puhdistettava kauttaaltaan irtoroskista ja pinttyneestä liasta

– Vie roskat ja pyyhi jätesäiliön ympäristö

– Puhdista tiskipöydän kansi altaineen sekä kaakelit / välitila huolellisesti

– Sulje astianpesukoneen hanat/irrota oma astianpesukoneesi

– Oman astianpesukoneen irrottamisen jälkeen on muistettava tulpata tiskipöydän alla olevat vesi- ja viemäriliitokset, koska ennen seuraavan vuokralaisen astianpesukoneen liittämistä vesi pääsee muuten suoraan alakaappiin ja aiheuttaa vesivahingon. Mikäli astianpesukone on asunnon kiinteä varuste, pese koneen pohjalla olevat ritilät koneen käyttöohjeiden mukaisesti.

Seinä- ja ovipinnat sekä lattiat:

– Seinä- ja ovipinnat puhdistettava

– Lattian pesu ja listojen pyyhkiminen

WC ja kylpyhuone / sauna

Kylpyhuoneessa vuokralaisen on loppusiivouksen yhteydessä pestävä kaakelit, muut pinnat ja lattia. Pese WC-istuin ja allas sekä allaskaappi. Tyhjennä ja pese lattiakaivot. Jos vuokra-asunnossasi on sauna, pese myös lauteet.

– WC-istuimen ja käsienpesualtaan puhdistus

– Suihkunurkkauksen ja seinien pesu

– Allaskaapin puhdistus

– Lattian sekä lattiakaivon puhdistaminen

– Hajulukon tyhjennys ja puhdistus

– Mahdollisesti saunan pesu, jos sellainen löytyy asunnosta

Muut huonetilat

Olohuoneessa ja makuuhuoneessa tärkeintä on lattiapintojen huolellinen pyyhkiminen. Muista käyttää asuntosi pinnoille sopivia puhdistustuotteita, etteivät pinnat vaurioidu liian veden tai väärän pesuaineen takia. Jos asuntoosi kuuluu kiinteitä kalusteita, muista pyyhkiä ne puhtaaksi.

– Tahrojen poisto ovista ja seinistä sekä niiden pesu tarpeen mukaan

– Vaatehuoneiden ja –komeroiden hyllyjen, seinien ja lattian puhdistus

– Lattioiden pesu

– Ikkunoiden pesu tarpeen mukaan. Talvella VAIN sisäpinnoilta.

– Asunnon puhtaanapito myös ikkunoiden osalta kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin vuokrasuhteen aikana. Ikkunat on pestävä muuton yhteydessä, jos ne ovat selkeästi pesun tarpeessa.

Parveke ja piha

Vuokralaisen tulee jättää myös parveke tai asuntoon kuuluva piha siistiin kuntoon. Tämä tarkoittaa parvekkeen tyhjentämistä vuokralaisen kalusteista ja muusta tavarasta sekä tarvittaessa roskien ja pintojen puhdistamista. Lumen pudottamisen suhteen toimitaan, kuten kiinteistönomistajan kanssa asiasta on sovittu. Parvekelasien suhteen toimitaan kuten ikkunoiden kanssa.

– Parvekkeen puhdistus

Huoneistokohtaiset varastotilat

Jos käytössäsi on ollut taloyhtiön varastotilaa, huolehdithan varaston tyhjentämisestä ja tarpeettomien tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä ja hävittämisestä. Älä koskaan jätä huonekaluja tai kodinkoneita taloyhtiön jätekeräykseen, sillä ne eivät kuulu sinne.

– Tyhjennä ja siisti huoneiston varastotilat. Mikäli varastossa on huoneistoon liittyvää tavaraa (remonttitarvikkeita, sisäovia, tms.), ne jätetään varastoon.

Avaimien palautus

– sovi avainten palautus vuokranantajan kanssa

Kun huolehdit, että asunto jää pois muuttaessa puhtaana seuraavalle, takaat sen, että seuraavaa asukasta odottaa puhdas koti. Asunnossa saa olla tavanomaista kulumista, mutta ei vuokralaisen aiheuttamia vaurioita.

Tehtyäsi loppusiivouksen ilmoita siitä vuokranantajalle, jotta he voivat tehdä asunnon lopputarkastuksen.