Elämä törkyvuokralaisen jälkeen – 6 vinkkiä omistajalle asunnon uudelleenvuokraamiseen

[vc_row padding_setting=”1″ desktop_padding=”custom-desktop-padding” margin_setting=”1″ desktop_margin=”custom-desktop-margin” custom_desktop_padding=”20px” custom_desktop_margin=”10px”][vc_column][vc_column_text padding_setting=”1″ desktop_padding=”custom-desktop-padding” margin_setting=”1″ desktop_margin=”custom-desktop-margin” custom_desktop_padding=”20px” custom_desktop_margin=”10px”]Ihmisillä on erilaisia tapoja elää ja olla, ja jokaisella on oikeus siihen. Kuitenkin vuokranantajan näkökulmasta toiveena on siisti ja vastuuntuntoinen vuokralainen, joka jättää asunnon säihkyvän puhtaaksi. Kuitenkin joskus todellisuus on kaikkea muuta, ja töitä on tehtävä, jotta asunto on taas vuokrattavissa uudelleen. Seuraavat vinkit perustuvat elävän elämän esimerkkiin, jossa ostimme vuokrakäytössä olleen asunnon, josta vuokralainen oli jouduttu syystä tai toisesta häätämään. Kiireessä vanhalla vuokralaisella oli jäänyt asuntoon osa irtaimistosta, ja asunnon siisteys oli myös kyseenalainen. Tämän vuoksi jouduimme tekemään todella ison työn asunnon parissa seuraavin toimenpitein:

 1. Tyhjennä asunto.
  1. Miksi? Jos asunto on täynnä romua ja huonekaluja, todellisen remonttitarpeen määrittäminen on haastavaa.
  2. Miten? Lava pihalle, kamat sinne ja asunto tyhjäksi. Kierrätettävä tavara kierrätykseen ja loput energiajakeeksi. Teimme tyhjennyksen omana työnä, mutta lavan ja jätteen annoimme ulkopuolisten tehtäväksi. Myös ostopalveluna helppo ja nopea.
 2. Hengähdä ja tutki
  1. Miksi? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja ensivaikutelma monesti muuttuu asunnon siistimisen jälkeen.
  2. Tutkimme tyhjää asuntoa ja hengähdimme syvään. Alussa moni asia näytti vaativan remonttia, mutta hetken hengähdettyä euroja ei tule menemään juuri nimeksikään.
 3. Siivoa ja pese
  1. Miksi? Ei kannata maalata ja remontoida, jos sen voi pestä
  2. Pesimme asunnon kylpyhuoneen, kaikki pinnat ja keittiön huolellisesti, jotta näimme pintojen todellisen kunnon. Monesti näyttää, että kaikki pinnat vaatii maalia, mutta monesti tehokas pesu poistaa liat todella tehokkaasti. Siivoa asuntoa ennen remonttia, niin näet mitä oikeasti pitää tehdä.
 4. Korjaa ja fiksaa
  1. Miksi? Rikki menneet kohdat on korjattava käyttökelpoisiksi, jonka jälkeen asunto on helpompi vuokrata.
  2. Moni asia oli hieman vinossa / irronnut monen vuoden asumisen jälkeen, joten pieni fiksaus oli paikallaan. Korjasimme rikkimenneitä vetimiä, uusimme keittiön tason, korjasimme vuotavia hanoja, maalasimme ikkunanlautoja ja pakkeloimme suurimpia reikiä. Lisäksi tyhjensimme tukkeutuneen lattiakaivon ja vesilukon. Rauhassa mietityt korjaukset säästävät rahaa ja aikaa vuokralaisen muuttaessa sisään.
 5. Remontoi
  1. Miksi? Korkeampi vuokra ja parempi vuokrattavuus
  2. Joskus siivous ei riitä, vaan on tehtävä isommin remonttia asunnon saamiseksi asumiskuntoon. Uusimme joitain pintoja maalilla, mutta jätimme suhteellisen hyväkuntoisen lattian ennalleen. Maalaaminen on edullista ja nopeaa, joten remontointi monesti kannattaa. Seinäpintojen maalaus ja etenkin lattian uusiminen monesti näkyy asunnon arvokehityksessä ja parantaa ainakin asunnon vuokrattavuutta huomattavasti. Keittiön ja märkätilojen suhteen harkinta pitää tehdä tarkemmin, sillä eurot hupenevat huomattavasti nopeammin niitä uusittaessa. Toimivaa ja ehjää ei kannata uusia, joten esimerkiksi keittiössä piene stailaus voi olla paikallaan. Märkätiloissa uusimme vain kellastuneet valaisimet ja laitoimme uuden pytyn. Keittiössä siivouksen jälkeen uusimme vetimiä ja tasoja, sillä kaapit olivat hyvässä kunnossa.
 6. Päivitä
  1. Miksi? Asumismukavuus nousee ja kustannukset vähenee
  2. Häädetty vanha asukas oli jättänyt ruokaa jääkaappiin, joten jouduimme uusimaan myös sen. Lisäksi alkuperäinen keittiön hana uusittiin vuokralaisen jo varmistuttua astianpesukonevalmiudella olevaan hanaan vuokralaisen toiveesta. Asunnon ollessa tyhjä on hyvä käydä läpi kodinkoneet, hanat ja muut päivitystä vaativat elementit, sillä asunnon ollessa tyhjä, niiden uusiminen on vaivatonta.

Hirvittävän “häätöluukun” saaminen vuokraukseen on iso työ, mutta fiksusti ja maltilla sen voi tehdä suhteellisen järkevään hintaan. Tarvittavia toimenpiteitä miettittäessä on tärkeää muistaa kassavirran suuruus ja asunnon arvokehitys. Käytettyjen eurojen on myös tultava takaisin, jotta vuokrakohde olisi järkevästi tuottava. Tämän vuoksi on järkevämpää olla maltillisesti liikenteessä yltiöpäisen remontoimisen sijaan.

 

-Antti-[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *